Czy ptaki są drapieżnikami

Pomimo, że pustułka nie ma żadnych zniewalających rozmiarów, jakie są charakterystyczne dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie obszar właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania ptak ten omija natomiast koło podbiegunowe, do którego klimatu, ptak ten nie jest odpowiednio przystosowany.

Zdecydowanie najwyższą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania , a także Hiszpania. Pośród tych krajów niezaprzeczalny prym wiodą Niemcy, na terenie których występować może aż 60 tysięcy par. W dzisiejszych czasach nasz kraj nie zalicza się do ulubionych miejsc zamieszkiwania tego gatunku. Mimo to, jest to nadal najliczniejszy sokół na terenie całej Polski.

Ptak drapieżnikiem

Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami , a także pazurami. Spodnia część ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- niezwykle gęsto, nakrapiany. Tak samo u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie węższych, ciemnych prążków. Czytaj dalej Czy ptaki są drapieżnikami

Hodowla ptaków

Zataczająca charakterystyczna kółka kukułka to, kojarząca się najprawdopodobniej wszystkim z nas, zapowiedź wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średniej wielkości, który z dumą reprezentuje ród kukułkowatych. Zasięg występowania kukułki zwyczajnej jest dosyć szeroki. Upodobała ona sobie strefę umiarkowaną oraz pokrytą lasami część Euroazji i Afryki.

Występuje też na obszarach Azji i w Europie, w której dokładnie omija jedynie Islandię. Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jaka jest intensywność występowania tego gatunku na terenie naszego kraju, bowiem w niektórych miejscach jest on bardziej, a w innych mniej, liczny. Najczęściej spotkać go można na niżowym terenie Polski. Lubi on również odmienne krajobrazy- począwszy od lasów oraz zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na okolicy trzcinowisk znajdujących się przy wodnych zbiornikach.

Ptaki hodowla

Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dość smukła. Jej ogon jest długi i klinowaty. Ubarwienie samca i samicy wyraźnie pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec ma jasnoszary wierzch ciała, głowę, szyję oraz pierś, zaś ogon jest wyraźnie ciemniejszy, z białymi plamami oraz typową pręgą końcową. Spód ciała pokrywa natomiast poprzeczne prążkowanie w kolorze biało-szarym. Samice posiadają natomiast typowy rdzawy nalot na szyi. Wiele razy można zobaczyć też samicę, które mają na całej powierzchni ciała ciemne, poprzeczne prążki. Czytaj dalej Hodowla ptaków

Czym żywią się ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te zasadnicze cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem obszernej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących aktualnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym miejscem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, obecnie znacznie częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Pożywienie dla ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie charakterystyczne białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które przykryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie można nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny. Czytaj dalej Czym żywią się ptaki?