Czy ptaki są drapieżnikami

Pomimo, że pustułka nie ma żadnych zniewalających rozmiarów, jakie są charakterystyczne dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie obszar właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania ptak ten omija natomiast koło podbiegunowe, do którego klimatu, ptak ten nie jest odpowiednio przystosowany.

Zdecydowanie najwyższą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania , a także Hiszpania. Pośród tych krajów niezaprzeczalny prym wiodą Niemcy, na terenie których występować może aż 60 tysięcy par. W dzisiejszych czasach nasz kraj nie zalicza się do ulubionych miejsc zamieszkiwania tego gatunku. Mimo to, jest to nadal najliczniejszy sokół na terenie całej Polski.

Ptak drapieżnikiem

Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami , a także pazurami. Spodnia część ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- niezwykle gęsto, nakrapiany. Tak samo u samca jak i samicy występuje długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie węższych, ciemnych prążków.

Skrzydła pustułki zalicza się do wąskich i długich, o końcach , które przypominają kształtem ostry sierp. Pustułka to gatunek ptaka, który dożywa maksymalnie 15 lat. Rozmiar ciała pustułki razem z ogonem oraz dziobem mieści się przeważnie w przedziale od 33 do 37 centymetrów,  z czego sam ogon może sięgać długości nawet 18 centymetrów. Samica pustułki osiąga większą masę ciała, która może być równa nawet 280 gramom. W przypadku samca maksymalna masa ciała sięga o 50 gram mniej niżeli płeć przeciwna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *