Czym żywią się ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te zasadnicze cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem obszernej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących aktualnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym miejscem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, obecnie znacznie częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Pożywienie dla ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie charakterystyczne białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które przykryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie można nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny.

U gołębia grzywacza zauważa się tak zwany dymorfizm płciowy, ponieważ samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie , a także słabszą poświatę , która pokrywa szyję oraz pierś. W dodatku warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi , typowych dla dorosłych, białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *