Czym żywią się ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem żyjącym na obszarze Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te zasadnicze cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem obszernej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi zamieszkujących aktualnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, że naturalnym miejscem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, obecnie znacznie częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi.

Pożywienie dla ptaków

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie charakterystyczne białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła i piersi gołębia grzywacza, które przykryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie można nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny. Czytaj dalej Czym żywią się ptaki?